Meer dan 35 jaar autoleasing in Rotterdam

De start van Special Lease

De neven Eef en Huub van Gorp voor de showroom aan de Straatweg in Rotterdam Hillegersberg.

De basis voor de Rotterdamse autoleasemaatschappij is gelegd door de Opel dealer Eef en Huub B.V., dat in 1978 onder leiding van de neven Eef en Huub van Gorp werd opgericht in Rotterdam-Hillegersberg. In een showroom aan de Straatweg en een werkplaats aan de Insulindestraat bouwde het Opel dealerbedrijf in korte tijd een goede naam op als Opel dealer voor Rotterdam.

In deze periode werd ook gestart met de eerste leaseactiviteiten in samenwerking met een volle dochter van het Unilever-concern, v.d. Berghs Vervoermaatschappij B.V. In een terugblik uit 1983 van 5 jaar Eef en Huub refereerden beide eigenaren aan de toekomstplannen voor het autobedrijf, de stand van de leasing markt op dat moment en de start van de activiteiten van de leasemaatschappij Special Lease:

Het leasen van auto’s is al vele jaren in ons land bekend en om op dit terrein iets te betekenen, moet je iets extra’s kunnen bieden. Een nuchtere analyse leerde dat de afgelopen jaren met name de fiscus moeilijk doet wanneer het om een ‘auto’ van de zaak gaat. Welnu, wij kunnen niet alleen helpen bij het oplossen van problemen die ontstaan omdat de kosten die een wagenpark met zich meebrengt de liquiditeitspositie aantasten, maar wij bieden tevens de helpende hand in fiscale vraagstukken. Volgens de beide directeuren zijn tal van bedrijven in ons land huiverig voor het begrip “leasing”. Er wordt al snel geredeneerd dat leasen te duur zou zijn. De ondernemer die met ons in zee gaat, kan rekenen op de volledige verzorging van het wagenpark; bovendien biedt ons systeem de gebruikers van de auto’s financieel voordeel. Special Lease, zoals wij onze activiteit noemen, zorgt voor continuïteit van de werkzaamheden binnen ons bedrijf en mag zich inmiddels verheugen in een cliëntenbedrijf, de overheid en multinationals. Overigens is de keuze voor wat betreft de merken die deel uitmaken van de diverse wagenparken volstrekt vrij. 

Op eigen poten staan …

Op 16 december 1985 startte Special Lease als zelfstandig bedrijfsonderdeel onder de vlag van Eef en Huub BV en werd tevens in 1986 een onderdeel van de Unilease-groep. Unilease werd opgericht in 1969 en was daarmee een van de leasemaatschappijen van het eerste uur.  In 1991 verhuisden het Opel dealerbedrijf Eef en Huub en Special Lease naar de nieuwe lokatie aan de Ceintuurbaan in Rotterdam-Hillegersberg.
In de jaren ’90 droeg Eef van Gorp het auto- en leasebedrijf over aan zijn zonen Jacques en Willem en kwam Special Lease onder leiding van beiden.

Totale mobiliteit

Het aanbieden van totaaloplossingen voor lease-rijders was vanaf de start van het bedrijf al een van de speerpunten van Special Lease. Een citaat van Willem van Gorp uit een interview uit 2010 refereert daar nogmaals aan:

Eef en Huub heeft een eigen leasemaatschappij: Special Lease. “We kunnen onze klanten daardoor totale mobiliteit aanbieden. Zij kunnen terecht voor nieuwe en gebruikte auto’s, voor onderhoud en reparatie en dus ook voor het leasen van auto’s, verzekering en financiering. Voor tijdelijke auto’s zijn bedrijven bij ons eveneens aan het goede adres.

In het nieuwe millennium …

Sinds februari 2005 is Special Lease een onderdeel van Athlon Car Lease Nederland BV door de overname in 2005 van Unilease door Athlon. In 2013 fuseerden de Opel dealers Eef en Huub en P.A. Van der Kooij en ging het Opel dealerbedrijf onder de naam Orange Motors verder. De samenwerking met Athlon bleef ongewijzigd en sindsdien is Special Lease een van de bedrijven die vallen onder de EHKO Holding (Eef en Huub van der Kooij Holding).